Wanneer OM-zitting

Niet alle srafzaken kunnen buitengerechtelijk worden afgedaan via een OM-zitting. In sommige zaken is een OM-zitting niet nodig omdat de voorgenomen straf te laag is en in andere zaken kan het gaan om een te ernstig feit waardoor een OM-zitting weer te licht wordt bevonden. Wij zullen aangeven wanneer wel en wanneer geen OM-zitting kan en mag.

Overtredingen en misdrijven t/m 6 jaar gevangenisstraf

Een strafbeschikking mag op grond van artikel 257a Sv. enkel worden opgelegd voor overtredingen en misdrijven waarop naar wettelijke omschrijving een gevangenisstraf van maximaal 6 jaren is gesteld. Dit betekent dus niet dat de officier van justitie gevangenisstraffen tot en met 6 jaar op kan leggen. Het gaat echt om de in de wet genoemde maximumstraffen. Over het algemeen zal het gaan om overtredingen en lichtere misdrijven. U moet dan denken aan:

OM-zitting verplicht

Lang niet in alle gevallen is een OM-zitting verplicht. Wanneer enkel een geldboete of een schadevergoeding van niet meer dan € 2.000,00 wordt opgelegd, is een OM-zitting niet verplicht. De OM-zitting is daarentegen wel verplicht wanneer de officier van justitie voornemens is om een van de volgende straffen op te leggen:

  • taakstraf
  • ontzegging van de rijbevoegdheid
  • Aanwijzing, het gedrag van de verdachte betreffende

In die gevallen dient u in te stemmen met de op te leggen straf. Wanneer u niet met de straf instemt, mag de officier van justitie geen strafbeschikking opleggen.

Deel deze paginaShare on Facebook
Facebook
Tweet about this on Twitter
Twitter
Share on LinkedIn
Linkedin
Direct contact met een advocaat?
Meld gratis en vrijblijvend uw zaak aan.
Zaak aanmelden