OM-zitting – advocaat nodig?

Een OM-zitting is een buitengerechtelijke wijze van afdoening van een strafzaak. In plaats dat u bij de rechter moet verschijnen, krijgt u nu een oproeping om te komen naar een OM-zitting waar alleen een officier van justitie aanwezig is. Er komt dus geen rechter aan te pas. Hierin schuilt ook meteen het gevaar van de OM-zitting: u staat alleen tegen over de machtige officier van justitie die aan u een straf wil opleggen. Wanneer u zich niet door een gespecialiseerde advocaat laat bijstaan tijdens te OM-zitting loopt u echt het risico ten onrechte te worden bestraft of een te hoge straf opgelegd te krijgen.

Advocaat nodig?

Wilt u voorkomen dat u wordt bestraft voor iets dat u niet hebt gedaan of wilt u geen hoge straf opgelegd krijgen, dan doet u er goed aan om u tijdens de OM-zitting te laten bijstaan door een gespecialiseerde strafrechtadvocaat. Alleen een gespecialiseerde strafrechtadvocaat is in staat om voldoende juridisch tegenwicht te bieden.

Wat kan de advocaat voor u doen?

U wilt natuurlijk weten wat de advocaat dan precies voor u kunt doen. Wij zullen het voor u op een rijtje zetten:

  • De advocaat zal voor u een kopie van het strafdossier opvragen en eerst voor u beoordelen of er überhaupt bewijs aanwezig is dat u het feit, waarvan u wordt verdacht, hebt gepleegd.
  • De advocaat gaat met u de zaak bespreken en de verdediging voorbereiden. Zodoende weet u precies wat er in het dossier staat, welke bewijzen er zijn, en hoe we hier tegenin kunnen gaan.
  • De advocaat zal waar mogelijk proberen om een OM-zitting te voorkomen. In veel gevallen lukt het ook nog om de zaak zonder een zitting af te doen, bijv. via een sepot of een lage geldboete
  • Als dat niet mogelijk is, zal de advocaat u voorbereiden op de OM-zitting zelf. De advocaat zal u uitleggen hoe de zitting precies zal verlopen en wat u kunt verwachten. Niets zal aan het toeval worden opgelaten.
  • En de advocaat zal uiteraard bijstaan tijdens de OM-zitting zelf. De advocaat zal daarbij weerwoord bieden aan de officier van justitie om zodoende te onderhandelen over het al dan niet opleggen van een strafbeschikking om te voorkomen dat u ten onrechte wordt bestraft of een te hoge straf krijgt opgelegd.

Pro deo advocaat

Indien u over onvoldoende inkomen of vermogen beschikt om een advocaat te betalen, komt u wellicht in aanmerking voor een pro deo advocaat. Een pro deo advocaat wordt betaald door de Staat, behoudens een door u te betalen eigen bijdrage. Of u in aanmerking komt voor een pro deo advocaat is afhankelijk van uw inkomen en vermogen in het peiljaar.

> Meer informatie over de pro deo advocaat
> Rechtsbijstand gespecialiseerde advocaat

Deel deze paginaShare on Facebook
Facebook
Tweet about this on Twitter
Twitter
Share on LinkedIn
Linkedin
Direct contact met een advocaat?
Meld gratis en vrijblijvend uw zaak aan.
Zaak aanmelden