Verplicht verschijnen OM-zitting

Bent u verplicht om te verschijnen wanneer u een oproeping hebt ontvangen voor een OM-zitting? Het antwoord daarop is nee, maar het niet verschijnen bij een OM-zitting kan wel nadelen hebben voor u.

OM-zitting niet verplicht

Een OM-zitting is net als een zitting bij de rechter niet verplicht. Als u niet bij de OM-zitting wilt verschijnen, hoeft u niet te gaan. U moet er ester dan wel rekening mee houden dat u later nog een dagvaarding zult ontvangen om bij de rechter te verschijnen. En dat is ook meteen een van de nadelen van het niet verschijnen bij een OM-zitting. 

Nadelen niet verschijnen OM-zitting

Aan het niet verschijnen bij een OM-zitting kleven een aantal nadelen. Zoals gezegd wordt de strafzaak dan aan de rechter voorgelegd. U zult op enig moment bij de rechter moeten verschijnen. Wij zullen de nadelen hiervan voor u op een rijtje zetten;

  • De straffen zijn tijdens de OM-zitting beperkt tot 180 uur werkstraf en 6 maanden ontzegging van de rijbevoegdheid
  • De strafzaak duurt nog langer voort, waardoor het ook langer duurt voordat u definitief uw straf te horen krijgt
  • Bij de OM-zitting is geen publiek aanwezig, terwijl zittingen bij de rechter openbaar zijn
  • Met de officier van justitie kan uw advocaat vaak nog onderhandelen over de op te leggen straf

Vaak is het verstandiger om wel naar de OM-zitting te gaan om in ieder geval het aanbod van de officier van justitie aan te horen. Neem dan in ieder geval een advocaat met u mee. De advocaat zal vooraf het procesdossier opvragen bij het OM en dit voor u bestuderen met het oog op de te voeren verweren. Samen met u bespreekt de advocaat de te voeren verdedigingsstrategie. Wanneer er goede mogelijkheden voor een vrijspraak bestaan, kan het zin hebben om de officier voor de OM-zitting al te vragen om een (voorwaardelijk) sepot van de zaak. 

> Advocaat nodig bij OM-zitting?

Direct contact met een advocaat?
Meld gratis en vrijblijvend uw zaak aan.
Zaak aanmelden